|
Şirketlerde haksız ve yersiz şekilde kendi nam ve hesabına çeşitli metotlar la para-mal edinimi sağlamaktır. Gizli ve kayıt içi ile kayıt dışı şeklinde gerçekleşmektdir.
Öncelikle şirket değerlerinin haksız kullanımını önlemek için farkındalık eğitim-iç kontrol-check up lar yapılmalıdır. Hangi departmanlarda yapılma olasılığı yüksek ise tedbirler alınmalıdır.
Akraba-yakın arkadaş adam kayırma olaylarının mevcudiyeti yolsuzluk için alan açmaktır.Kar lı bir sektörde olmak ve güvenilir kişilere çok işler yüklemek yolsuzluk nedenlerindendir.
Çare nedir? nasıl önlenir? yapılması gerekenler?
Erken tedbir ve çalışmalar oluşacak yolsuzluğun düşüncede önünü kesmektir.
Kaybedenlerden olmadan fark edenlerden olmak gerek
Uzmanlardan faydalanmak gereklidir.
Hile Denetimi şirket içi ve şirket dışı olarak ayrılmaktadır.
Şirket içi Hilelerde
a - Çalışan Hileleri,
b - Mali Tablolar hileleri
,
c - Yolsuzluk ve Ahlaki olmayan Davranışlar
Çalışanlar genelde Kayıt içindeki hileler;
Fatura, Gider, Çek, Bordro, Havale Hileleri ile gerçekleşirken, nakdi olmayan stok hırsızlığı, bilgi hırsızlığı, menkul kıymet hırsızlığı şeklinde de gerçekleşmektedir.
Perakende, Eğitim, İnşaat, Hizmet, Petrol, Toptan, Eğlence, hileden etkilenen sektörlerin başında gelmektedir.
Hilelerin ortaya çıkartılma biçimlerinde; Hile denetçileri şikayet ve ihbarlar, tesadüfen ya da İç denetçiler aracılığı ile olmaktadır.
Hile yapan kişinin işletmede 5 yıl ve üzeri çalışanlarda daha fazla yapıldığı görülmektedir. Kadınların %40'ı, erkeklerin %60'ı hileye başvurmaktadır.
Hile önleme metotlarında; Uzman denetçilerden dönemsel raporlar almak, İhbar hatları kurmak, eğitimler tanzim etmek, hile önleme politikaları geliştirmek gelmektedir.
Yıkıcı hilelerin sonucu; Karların erimesi, ortaklık yapısının sıklıkla değişmesi, İflasa sebebiyet vermektedir.
Güven ama kontrol et!
|